W dniu 24 lutego odwiedziła naszych seniorów w Dziennym Domu „Senior+” Pani Joanna Maciuszek – dietetyk, która omówiła między innymi tematy:

starzenia się organizmu,

najczęściej popełniane błędy żywieniowe,

piramida zdrowego żywienia,

podstawowe zasady zdrowego odżywiania.

Starzenie się organizmu związane jest ze zmianami destrukcyjnymi wszystkich układów i narządów. Konieczne jest zaakceptowanie zmian i prowadzenie takiego trybu życia, który pozwoli na zminimalizowanie ich konsekwencji. Ważne jest, aby się właściwie odżywiać oraz zapewnić sobie odpowiednią dawkę ruchu, ponieważ aktywność fizyczna poprawia wydolność organizmu. Równie ważny jest także wysiłek intelektualny, który usprawnia pracę mózgu.

Szybkość starzenia się organizmu jest uwarunkowana wieloma czynnikami między innymi genetyką, klimatem, trybem życia i sposobem odżywiania się.

Najczęstsze błędy popełniane przez osoby starsze i nie tylko, to źle zbilansowana dieta i brak aktywności fizycznej.

Piramida zdrowego żywienia jest kierowana do osób zdrowych w celu zachowania dobrego stanu zdrowia. Jest to graficzny opis odpowiednich proporcji grup produktów niezbędnych w codziennej diecie. Im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość i częstotliwość spożywanych produktów z danej grupy żywności.

Najważniejsze zasady zdrowego żywienia:

Należy spożywać 5 posiłków dziennie w stałych odstępach czasowych.

Do każdego posiłku należy spożywać warzywa.

Do posiłków wybieramy węglowodany złożone (razowe pieczywo, ryż, makaron, kasze, płatki zbożowe).

Ograniczyć spożycie cukru, soli oraz alkoholu.

Unikać potraw smażonych, napoi słodzonych, posiłków typu fast-food, żywności przetworzonej.

Pić dużą ilość wody 1,5 – 2 litrów dziennie.

Pani Joanna omówiła naszym seniorom ważną zasadę 5U + U – Urozmaicenie, Umiarkowanie, Uregulowanie, Uprawianie sportu, Unikanie nadmiaru + Uśmiech.

Po przekazaniu niezbędnych informacji dotyczących zdrowego stylu życia Pani dietetyk odpowiedziała na pytania zadawane przez naszych uczestników.

Dziękujemy Pani Asi za spotkanie, poświęcony czas oraz cenne rady dotyczące żywienia.

W dniu 22 lutego 2020 r. w miejscowości Tarnawa Duża odbyło się uroczyste otwarcie Dziennego Domu „Senior+”. Uroczystość ta poprzedzona była Mszą Św. odprawioną w kaplicy Matki Boskiej Różańcowej w Tarnawie Dużej. Liturgii przewodniczył i homilię wygłosił ks. dziekan Bolesław Stępnik proboszcz parafii Czernięcin Poduchowny. Następnie dalsze uroczystości odbyły się w Dziennym Domu „Senior+”, gdzie odbyło się przecięcie wstęgi oraz uroczyste poświęcenie obiektu. W wydarzeniu udział wzięli m. in. wicepremier Jacek Sasin, europoseł Beata Mazurek, marszałek woj. lubelskiego Jarosław Stawiarski, wicemarszałek Michał Mulawa, starosta biłgorajski Andrzej Szarlip, członek KRS sędzia Zbigniew Łupina, wójtowie powiatu biłgorajskiego, radni wszystkich szczebli, kierownicy jednostek organizacyjnych, Koła Gospodyń Wiejskich, mieszkańcy gminy Turobin. W uroczystym otwarciu gościliśmy również uczestników zaprzyjaźnionego Dziennego Domu „Senior+” z Żółkiewki.

Dzienny Dom „Senior+” powstał w ramach programu wieloletniego „Senior+” na lata 2015-2020 realizowanego przez Ministerstwo Rodziny Pracy i Polityki Społecznej. Gmina Turobin na realizację tego programu otrzymała dotację w wysokości 293 010,00 zł. Dzienny Dom otwarty jest codziennie od poniedziałku do piątku w godz. od 8 do 16.

W dniu otwarcia w części artystycznej wystąpiła Kapela Turobińska, Chór parafialny działający przy parafii Św. Dominika w Turobinie, zespół artystyczny „Turobiniacy” działający przy Gminnej Bibliotece Publicznej, solistki ze szkoły muzycznej MAESTRO, Tercet z Kraśnika, Koła Gospodyń Wiejskich.

Na zakończenie uroczystości seniorzy i pracownicy Dziennego Domu „Senior+” przygotowali poczęstunek dla wszystkich uczestników uroczystości.

Nasi uczestnicy zaczynają przygodę w Dziennym Domu „Senior +” powoli poznają się i nabierają do siebie zaufania.

W ostatnich dniach pod okiem instruktorki terapii zajęciowej – Pani Beaty – odbyły się zajęcia manualne, które mają na celu rozwijać sprawność dłoni oraz poczucie estetyki. Seniorzy wykonywali kwiaty z krepiny, skręcali sznurek z bibuły, aby móc nim później przyozdobić słoiczki, z których powstaną kolorowe wazony na kwiaty. Zarówno Panowie jak i Panie chętnie wykonywali rękodzieła ze sznurka jutowego tj. wieszaki na kwiaty, czy ozdobne pudełka, w których obecnie przechowujemy artykuły plastyczne. Część Panów umilała pracę pozostałym uczestnikom przygrywaniem na harmonijce ustnej oraz śpiewem starodawnych piosenek.

W kolejnych dniach – przygotowując się do uroczystego otwarcia oraz imprezy ostatkowej – seniorzy z zaangażowaniem wykonywali piękne ozdoby, aby wnętrze Dziennego Domu nabrało odświętnego wizerunku.

Zajęcie tego typu z pewnością odprężają, integrują, uczą i bawią, ale przede wszystkim rozwijają sprawność manualną dłoni, a co za tym idzie, zwiększają stopień samodzielności, która jest podstawową składową poczucia niezależności. Zajęcia plastyczne ćwiczą również koordynację ruchowo – wzrokową oraz dokładność i cierpliwość, poprawiają funkcje całych kończyn górnych i koncentrację a także wpływają na wzrost samooceny.

IMG_20200205_091240
IMG_20200205_091301
IMG_20200205_095205
IMG_20200205_095220
IMG_20200205_095319
IMG_20200207_123319
IMG_20200217_095853
IMG_20200217_095907
IMG_20200302_100307
IMG_20200302_101501
IMG_20200205_095306
IMG_20200302_093958

W ramach warsztatów kulinarnych w naszym Dziennym Domu „Senior +” Panie przygotowują pyszne potrawy, które później ze smakiem zajadają wszyscy uczestnicy podczas przerwy kawowej czy wspólnego śniadania. Seniorki pieką między innymi pierogi z kaszy gryczanej czy jaglanej, babki, pierniki oraz ciasteczka. Przygotowują również przeróżne placki, racuchy, pączki czy pierogi.

Dzień przed uroczystym otwarciem Dziennego Domu, Panie z zaangażowaniem przygotowywały potrawy na poczęstunek dla zaproszonych gości. W menu pojawiły się trzy rodzaje pierogów: ruskie, z kaszą oraz z kapustą i grzybami. Dodatkowo Seniorki przygotowały tradycyjny smalec z mięsem, jajka faszerowane oraz jajka w sosie tatarskim, rybę po grecku oraz inne smakołyki.

Poprzez wspólne gotowanie uczestnicy mieli możliwość rozwijać swoje umiejętności pracy w grupie oraz kompetencje komunikacyjne. Dodatkowe korzyści płynące z udziału w zajęciach to nauka porządku i odpowiedzialności za powierzone zadania, koordynacja i koncentracja prac oraz uważność.

Czas spędzony na wspólnym gotowaniu sprawił mnóstwo frajdy, satysfakcji i radości naszym podopiecznym, a Panie miały okazję porozmawiać o swoich doświadczeniach w kuchni, wymienić się przepisami oraz poznanymi trikami kuchennymi.

IMG_20200204_152023
IMG_20200217_101104
IMG_20200217_104151
IMG_20200217_104156
IMG_20200217_140404
ciasteczka
img_20200220_095256
img_20200220_095456

W dniu 3 lutego naszych Seniorów odwiedził Pan Henryk Bochniak, dla uczestników była to przyjemna niespodzianka, gdyż nasz rodak umilił czas naszych podopiecznych przygrywaniem na akordeonie oraz pięknym śpiewem piosenek biesiadnych i nie tylko. Nasi uczestnicy uwielbiają taniec i śpiew, dlatego z przyjemnością dołączyli się do wspólnego muzykowania i bardzo dobrze się przy tym bawili. Seniorzy z zaciekawieniem wysłuchali również historycznych opowieści naszego gościa, który opowiadał między innymi o wydarzeniach związanych z budynkiem, w którym obecnie znajduje się nasza placówka.

Ten dzień upłynął uczestnikom bardzo szybko i przyjemnie były tańce, śpiewy i dobra zabawa, na twarzach pojawiły się szerokie uśmiechy, które gościły na twarzach naszych seniorów już do końca dnia.

IMG_20200203_091334
IMG_20200203_094245
IMG_20200203_102118
IMG_20200203_112632
IMG_20200203_112739
IMG_20200203_112909
IMG_20200203_122237